‘YILBAŞI KARTI' YOK!, SMS ÇOK!

‘YILBAŞI KARTI

Dini bayramlar ve yılbaşı önceleri satılan ‘Bayram ve Yılbaşı Kutlama Kartpostalları' artık satılmıyor.

Tüm yurtta olduğu gibi Edremit’te de dini bayramlar ve yılbaşı önceleri satılan ‘Bayram ve Yılbaşı Kutlama Kartpostalları’ artık satılmıyor.

Edremit PTT’sinde satışa sunulan ‘Yılbaşı Kartları’na ilginin oldukça az olduğu belirtilirken, cep telefonlarımıza kutlama mesajlarının ilgi gördüğü belirtildi.

Edremit’te Şeker ve Kurban Bayramları ve yılbaşı önceleri Edremit, Akçay, Güre, Altınoluk Beldelerimizin yanında Ayvalık ve Burhaniye ilçelerimizin doğal, tarihi güzellikleri ve turistik yerlerinin fotoğraflarını sergileyen ‘Bayram ve Yılbaşı Kutlama Kartpostalları’ internet, (SMS, Facebook, Twitter, Elektronik Posta) cep telefonları ile SMS ve mesajlaşmanın araya girmesi ile artık satılmaz ve aranmaz oldu.

İLK KARTPOSTAL “OSMANLI ARMASI”

Dünya kartpostal tarihi uzun bir geçmişe dayanır ve Dünya’da İlk Kartpostal 1874 yılında Posta Örgütünün kurulmasıyla birlikte kullanılmaya başlandı.

Üzerinde Eyfel Kulesinin resmi olan ilk resimli kartpostal tasarımı 1879 yılında Fransa’da Léon-Charles Libonis tarafından yapılmış ve gönderilmiştir. Osmanlı’da ise İstanbul’da satılan ilk kartpostal “Osmanlı Arması” oldu.

‘E-MAİL VE SMS’, YILBAŞI KARTINI YOK ETTİ!..

Edremit PTT’sinde satışa sunulan ‘Bayram ve Yılbaşı Kartları’na ilginin oldukça az olduğu belirtilirken Geçen yıl PTT, tebrik kartı kültürünü ve tebrik kartı yazma alışkanlığının yeniden canlandırılması amacıyla tebrik kartı bastırıp satan PTT’de de bu uygulamanın yeterli ilgiyi görmediği açıklandı.

Ancak günümüz insanının vazgeçemediği iletişim alışkanlıklarından biri olan elektronik posta (SMS, Facebook, Twitter, Elektronik Posta - (E-mail) ve cep telefon mesajı gönderme alışkanlığını kıramadı.

Ülkemizde bir zamanlar ‘Sevgilileri Buluşturan, hasret gideren’ mektup ve kartları getiren şarkılara bile konu olan asırların güzel ve sevimli habercileri Postacılar, şimdi ise Kredi Kartı Ekstresi, ödenecek faturalar ve icra haberleri getirmesi Postacılara devrin sevimsiz bir şakası olsa gerek!...

DÜNYANIN BİLİNEN EN ESKİ TEBRİK KARTI

Dünyanın bilinen en eski yılbaşı tebrik kartı, 1843 yılında Sır Henry Cole tarafından yollandı ama tebrik kartı yollama geleneği ancak 1862´den sonra başladı. Tebrik kartı yollama şampiyonu ise San Francisco´dan Werner Erhard. Erhard 1975 yılının Aralık ayında, 62.824 adet yılbaşı kartı yollayarak dünya rekoru kırdı. Ne var ki Erhard, kartların çoğunluğundan cevap almamıştı.

19. yüzyılın ortalarında Avrupa ve Amerika’da kullanılan ilk kartvizitler ve çoğunlukla arkadaş ziyaretlerinde ve özel günlerde kullanılan bu tebrik kartları ülkemizde yabancı hayranlığı ile birlikte dini bayramlar yanında yılbaşlarında kullanıldı.

‘TEBRİK KARTI’ ATMA DÖNEMİ BİTTİ…

Bir Zamanlar bayramlarda yakın, eş-dost ve akrabalarımıza tebrik kartı atardık, tebrik kartları zamanla gelişen teknolojinin (SMS, Facebook, Twitter, Elektronik Posta) yani internet ve cep telefonlarına yenik düşmesi eski alışkanlığımız olan, asırlardır sürdürdüğümüz örf ve adetlerimizden biri daha ‘Tebrik Kartı’ atma dönemini sessizce aramızdan ayrılıp giderken tarihi değerlerimizi de aramızdan alıp götürdü.

Birkaç yıl öncesine kadar Yılbaşı, bayram gibi özel günlerde ‘Tebrik Kartı’ atma yarışı yerini günümüzde elektronik posta ve kısa mesaj servisi (SMS) ile gönderilen kutlama mesajları aldı.

Giden sadece mazimiz, sevgimiz, hasret ve hasletlerimiz değil, aramızdan ayrılıp giden özenerek arkasına ailemize, arkadaşımıza, sevdiklerimize sevgimizi, hasretlerimizi ve duygularımızı yazıp özenle imzaladığımız ‘Bayram ve Yılbaşı Kutlama Kartlarımıza’ oldu.

Kendine özgü sevgi ve saygı dolu kelimelerimizle ve kendi el yazımızla ifade ettiğimiz o gerçek sevgi, gerçek saygı dolu, bin bir çeşit renkli resimli hatta kokulu kartları bugün çok özleniyoruz. Enver DOLGUN


 
 


  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli